Spreker over coderen en robotica in de Kindergarten met Fröbel.
Iris Laven geeft actieve lezingen over technologie in het onderwijs en over methodisch leren zonder zichtbare methode. Als technologie docent in het beroepsonderwijs geef ik workshops, trainingen en actieve lezingen voor lerende organisaties. Ik doe niets liever dan mijn publiek meenemen in het landschap van hand-on learning, technologische ontwikkelingen en digitale trends in een versnellende digitale wereld. Met een helder kader en prikkelende voorbeelden inspireer ik tot nieuwe ideeën en geef ik een fascinerende blik in de toekomst. Met een krachtige boodschap, maar zonder de realiteit en het menselijk aspect uit het oog te verliezen.
Ik stem mijn verhaal uiteraard af op de ontwikkelingen binnen jouw branche of sector. Dus als je op zoek bent naar een goede spreker over dit onderwerp, dan help ik je graag!
Technologie laat ons nadenken over wie we zijn
Technologie is enorm interessant omdat het een sterke kracht is. De gevolgen van het maken en in gebruik nemen van technologie zijn enorm. Kijk maar naar de geschiedenis: de auto, medicatie, wasmachine en computer. Wat een verbetering voor de mensheid. Met de opkomst van digitale technologie is alles nog veel meer in een versnelling terecht gekomen. De digitale wereld verschilt fundamenteel van de fysieke wereld. Alles gaat veel sneller en kan heel snel heel groot worden. Een app kan binnen een paar dagen 50 miljoen gebruikers hebben. En 100 miljoen mensen kunnen tegelijkertijd naar een gaming livestream kijken. In de fysieke wereld is dat onmogelijk.
Mijn lezingen over technologie
Technologie biedt voordelen voor mensen en bedrijven. Vroeger had je heel veel medewerkers nodig om een bedrijf te starten op wereldniveau, nu kan het met een handvol mensen en een gereedschapskist met slimme technologie. Technologie zorgt voor betere gezondheidszorg, onderlinge verbindingen, snelle communicatie, efficiënte informatie-uitwisseling, snel transport, minder verspilling en menselijk comfort. Maar er zit ook een donkere kant aan technologische vooruitgang. Denk aan online pesten, nepnieuws, de grote macht van technologiebedrijven en diepe surveillance door tech-bedrijven en overheden.
Machines met verbeeldingskracht
Ik ben erg geïnteresseerd in creatieve technologie. Hoe digitale technologie ons gaat helpen om onze creativiteit de verbeteren. Ik noem dat: machines met verbeeldingskracht. Je kunt het zien als een kunstmatige creativiteit. Dit soort technologie, gebaseerd op kunstmatige intelligentie zal in de toekomst steeds meer onze creatieve assistent zijn, een oneindige ideeënmachine. Kunstmatig intelligente software zoekt daarbij de randen op van onze verbeeldingskracht. Denk aan afbeeldingen, video’s, muziek, ontwerp, architectuur, theater, film, cultuur et cetera. Creative technologie gaat ons als mensen nog creatiever maken!
Technologische trends
Een belangrijke trend voor de toekomst is de digitale technologie. Diensten gedreven door softwaretechnologie die schaalbaar zijn en snel vermenigvuldigen. Denk aan kunstmatige intelligentie, edge technologie, deepfake technologie, creatieve AI-software en quantum computing. Mijn tech-lezingen gaan altijd over de impact van coding, robotica en digitale technologie. Over creatieve kunstmatige intelligentie, maar ook over slimme AI-technologie wat in staat is om voorspellingen te doen. Maar ook over de achterliggende technologie van de digitale assistenten, zoals Alexa en Siri. Of de technologie dat in staat is om conversatie te voeren, zoals chatbot technologie. Dan vraag ik mij bijvoorbeeld af: stel dat deze systemen zo goed worden, kunnen we dan vriendschapsgevoelens ervaren met kunstmatig intelligente software?
Donkere kanten van technologische vooruitgang
Er is ook bespiegeling op de donkere kant. Want technologie is weliswaar niet goed of slecht, maar ook zeker niet neutraal. Het wordt op een bepaalde manier gebruikt zoals je het als maker of bedrijf misschien niet verwacht. Dan gaat het een kant op die je als samenleving niet wilt. Kijk maar naar social media technologie. Daar zijn de donkere kanten ook zichtbaar van. Dat vind ik ook zo interessant aan mijn werk op het gebied van digitale technologie: ik probeer scenario’s te bedenken hoe bepaalde technologie gebruikt gaat worden. In mijn lezingen schets ik dan deze scenario’s om mensen een bepaald gevoel te geven. Dat gevoel zorgt bij hen voor nieuwe vragen: hoe gaan we om met deze technologie? Willen we dit eigenlijk wel? Hoe kunnen we toch menselijk blijven in een wereld met steeds meer digitale technologie?
Verliezen van menselijke vaardigheden
Het is goed denkbaar dat de samenleving steeds minder menselijk wordt. Je ziet het al met onderlinge communicatie. Aan de ene kant biedt communicatietechnologie enorm veel voordelen. We staan snel met elkaar in contact en kunnen makkelijk via videocalls even overleggen, zelfs internationaal. Communicatietechnologie heeft echt een enorme impuls gekregen de afgelopen jaren. Denk aan Whatsapp, Facetimen, Zoomen, streamen en een app als Clubhouse. Fantastisch! Snelle communicatietechnologie voor iedereen beschikbaar. Bijna gratis ook.Tegelijkertijd: omdat er meer digitaal gecommuniceerd wordt, moet je je wel afvragen: in hoeverre gaat dit ten koste van het menselijk contact? Verdwijnt echt menselijk contact daarmee niet te veel naar de achtergrond? Hebben we als mensen niet recht op persoonlijk contact? Bijvoorbeeld in de zorg? Als communicatie makkelijk en efficiënt kan, met behulp van technologie, is dat dan ook altijd de juiste oplossing? Ik denk dat het goed is om bij dit soort technologie ook kritische vraagtekens te zetten. In je eigen bubbel
Ook moeten we kritisch blijven kijken naar die momenten dat technologie ons beïnvloedt. Dat bedrijven bijvoorbeeld proberen om via slimme software onze eigen autonomie aan te tasten of te indringend zijn aangaande onze privacy. Op dat moment heeft digitale technologie echt wel een impact op wie wij zijn en worden, als mensen.
Dat probeer ik dus te onderzoeken en mensen bewust van te maken. Dus in de basis vind ik technologie erg inspirerend, maar ik ben niet blind voor de donkere kanten.
Als kunstmatig intelligente softwaretools menselijke vaardigheden overnemen, nemen ook de vragen toe over onze menselijke waarde, over onze menselijke identiteit. We moeten dan nog meer mens worden zeg ik vaak. Ons nog meer ontwikkelen als mens. Innerlijke groei. De opkomst van technologie laat ons echt nadenken over onszelf. Dat vind ik er af en toe ook zo mooi aan.