Er zijn diverse leervormen en modellen om houtsnijwerk onder de knie te krijgen:

6 Lessen van 2 uur

  • Les 1 Fries houtsnijwerk linde hout
  • Les 2 Fries houtsnijwerk lindhout en een kledinghanger kerven vers hout
  • Les 3 Vogel lindehout of hanger hakken en kerven van vers hout
  • Les 4 Kuksa boren, hakken en kerven van vers hout
  • Les 5 Lepel van vers hout
  • Les 6 Mand maken met gebogen vers hout

Elke les krijg je een de mogelijkheid om een stuk hout te kopen. Of de zoek vraag om een stukje hout uit de natuur te zoeken in een bepaalde form of maat. Na uitleg en oefenen met het gereedschap kun je thuis verder werken aan het werkstuk.

Heb je zelf ook inspiratie dan kun je tijdens de cursus dat laten weten en dan werken wij deze voor je uit. Je werkt op je eigen tempo. Je start in de les met een voorbeeld en kunt daar thuis aan verder werken.

De lesdatum wordt elke les samen met de groep bepaald en zijn meestal om de 1 tot 4 weken.

Met een oefenbord of oefenplaatjes ga je stap voor stap leren om patronen te snijden. Door herhaling krijg je steeds beter grip op het snijden van de patronen. 

  • Leeftijd vanaf 12 jaar.
  • Aantal deelnemers: vanaf 2 deelnemers
  • Eten en drinken: neem uw eigen eten mee, er is gratis koffie en thee. 
0C13B24F-678F-403E-80B1-A025EFB8CEEE
IMG_5273
425AA30B-6034-4BF5-AC76-525AA510C6A4
d1.1
722A1215
722A1216
722A1233
a1.3

Vorige
Volgende

Fries houtsnijwerk is het versieren van houten gebruiksvoorwerpen met de kerfsneetechniek. In eerste instantie werd het gebruikt om voorwerpen in het huis te versieren. Kenmerkend zijn de geometrische figuren zoals rozetten, sterren en de vlechtfiguren.

Vanwege de naam Fries kerfsnijwerk zou je denken dat dit ambacht uit Friesland komt. Niets is minder waar.De term Fries, waar deze vorm van volkskunst de naam aan te danken heeft, slaat niet alleen op Friesland. Het kwam voor in het hele noorden van Nederland en het gebied rondom de voormalige Zuiderzee.  De benaming Fries van het feit dat vroeger balken in de kerk werden uitgesneden. Deze balken noemde men Friezen, vandaar de naam. 

De houtsnijder tekent de patronen op het hout, soms met gebruik van carbonpapier. Een passer is noodzakelijk voor het maken van de rozetten en andere cirkelvormige figuren. Vaak wordt er lindehout gebruikt, dat is zacht en blank, zonder veel noesten. Maar ook rozenhout, eikenhout en tropische houtsoorten zijn geschikt. De snijders van Fries houtsnijwerk gebruiken een beiteltje en een klein scherp mesje. Met het beiteltje worden kerfjes van enkele millimeters in het hout gemaakt, met het mesje worden patronen uitgesneden. Vandaar de naam kerfsnede. Er zijn bekende geometrische basispatronen, waar eindeloos op gevarieerd kan worden. De techniek is niet heel lastig aan te leren en er is weinig ruimte voor nodig. Het kost wel veel tijd en oefening om de techniek echt goed onder de knie te krijgen. Voorwerpen die veel versierd worden zijn dienbladen, (sieraden)kistjes en onderzetters. Het vakwerk wordt eerst op papier getekend, dit wordt op het werk gelegd en dan snijdt men de figuren uit. “Maar dat werkt niet op ronde vormen zoals klompen. 

BE1E3661-376B-4C51-9BF1-40FDB1691B0B
IMG_0006
d1
IMG_0010
IMG_4463
IMG_4780
IMG_4799

Vorige
Volgende

Stel een vraag via Whatsapp.