0C13B24F-678F-403E-80B1-A025EFB8CEEE
IMG_5273
425AA30B-6034-4BF5-AC76-525AA510C6A4
d1.1
722A1215
722A1216
722A1233
a1.3
Vorige Volgende

Fries houtsnijwerk is het versieren van houten gebruiksvoorwerpen met de kerfsneetechniek. In eerste instantie werd het gebruikt om voorwerpen in het huis te versieren. Kenmerkend zijn de geometrische figuren zoals rozetten, sterren en de vlechtfiguren.

Vanwege de naam Fries kerfsnijwerk zou je denken dat dit ambacht uit Friesland komt. Niets is minder waar.De term Fries, waar deze vorm van volkskunst de naam aan te danken heeft, slaat niet alleen op Friesland. Het kwam voor in het hele noorden van Nederland en het gebied rondom de voormalige Zuiderzee.  De benaming Fries van het feit dat vroeger balken in de kerk werden uitgesneden. Deze balken noemde men Friezen, vandaar de naam. 

De houtsnijder tekent de patronen op het hout, soms met gebruik van carbonpapier. Een passer is noodzakelijk voor het maken van de rozetten en andere cirkelvormige figuren. Vaak wordt er lindehout gebruikt, dat is zacht en blank, zonder veel noesten. Maar ook rozenhout, eikenhout en tropische houtsoorten zijn geschikt. De snijders van Fries houtsnijwerk gebruiken een beiteltje en een klein scherp mesje. Met het beiteltje worden kerfjes van enkele millimeters in het hout gemaakt, met het mesje worden patronen uitgesneden. Vandaar de naam kerfsnede. Er zijn bekende geometrische basispatronen, waar eindeloos op gevarieerd kan worden. De techniek is niet heel lastig aan te leren en er is weinig ruimte voor nodig. Het kost wel veel tijd en oefening om de techniek echt goed onder de knie te krijgen. Voorwerpen die veel versierd worden zijn dienbladen, (sieraden)kistjes en onderzetters. Het vakwerk wordt eerst op papier getekend, dit wordt op het werk gelegd en dan snijdt men de figuren uit. “Maar dat werkt niet op ronde vormen zoals klompen. 

BE1E3661-376B-4C51-9BF1-40FDB1691B0B
IMG_0006
d1
IMG_0010
IMG_4463
IMG_4780
IMG_4799
Vorige Volgende

Er zijn diverse leervormen om houtsnijwerk onder de knie te krijgen:

 1. Cursus:  in 6 lessen van 2 uur

Minimaal 10 patronen van het friese houtsnijwerk, houtsnijwerk,  Je maakt je eigen ontwerpen.

Elke les krijg je een de mogelijkheid om een stuk hout te kopen. Of de zoek vraag om een stukje hout uit de natuur te zoeken in een bepaalde form of maat. Na uitleg en oefenen met het gereedschap kun je thuis aan de slag.

En je krijgt een vrije en grafische techniek geleerd om patronen te tekenen en te snijden. Wij vullen de patronen aan met eigen ontwerpen.

Heb je zelf ook inspiratie dan kun je tijdens de cursus dat laten weten en dan werken wij deze voor je uit. Je werkt op je eigen tempo. Je start in de les met een voorbeeld en kunt daar thuis aan verder werken.

De lesdatum wordt elke les samen met de groep  bepaald en zijn meestal om de 1 tot 4 weken.

 1. Workshop: In 4 uur maak je een werkstuk met houtsnijwerk. Een leuke workshop met een mooi eindresultaat.

  • Mandala
  • Wierrookplankje of wierrookcirkel
  • Klein kommetje
 2. Lespakket met online cursus: Oefensnijplank, toegang tot de digitale cursus omgeving. Dorien en Iris hebben de cursus samengesteld zodat je online les volgt en thuis aan de slag kunt. Na het bestellen van het lespakket krijg je toegang tot de lesomgeving met de cursus, tekst, foto’s en video’s. Je kunt vragen stellen per onderdeel en zo kun je makkelijk elke stap doorlopen. Er zijn 10 patronen uitgewerkt en op de oefenplank getekend. Het eerste patroon van de reeks is voor je uit gesneden, jij kunt de volgende uitsnijden.
  • Pakket A 1 patroon op 1 klein oefenplaatje met mes en schuurspons, inclusief verzenden
  • Pakket B 2 patroon op 2 klein oefenplaatjes, met mes en schuurspons, inclusief verzenden
  • Pakket C 4 patroon op 4 oefenplaatjes met 1 blanco plaatje, met mes en schuurspons, inclusief verzenden
  • Pakket D 10 patroon op 6 oefenplaatjes en 2 blanco plaatjes, dit worden onderzetters. met mes en schuurspons, inclusief verzenden

Met een oefenbord of oefenplaatjes ga je stap voor stap leren om patronen te snijden. Door herhaling krijg je steeds beter grip op het snijden van de patronen. 

 • Leeftijd vanaf 12 jaar.
 • Aantal deelnemers: vanaf 2 deelnemers
 • Eten en drinken: neem uw eigen eten mee er is gratis koffie en thee. 
Stel een vraag via Whatsapp.