Zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2022 is de vuurduveltjesnacht. Er is plek voor 16 personen. Kom je ook!
De geschiedenis van het vuurduveltje
De vuurduvel (ook wel vuurduveltje genoemd) is een hout gestookt kacheltje dat vroeger veel gebruikt werd om eten op te bereiden en tevens om een klein vertrek te verwarmen. Bekende voorbeelden hiervan waren de vissers, stropers en griendwerkers die aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw actief waren in de Biesbosch en de vuurduvel meenamen tijdens hun verblijf op het water of in een griendwerkerskeet. Het gevoel dat deze kachel geeft bij het gereedmaken van gerechten is onbeschrijfelijk en zeer puur van aard. Pannenkoeken bakken met de kinderen, warme chocolademelk bereiden of een lekker visje bakken, buiten op de vuurduvel, heeft iets magisch. En natuurlijk is het lekker op een koude avond om bij het vuurduveltje aan te schuiven voor wat warmte.
Wat doen we allemaal tijdens de vuurduveltjesnacht?
Tijdens de vuurduveltjesnacht kun je één nacht kamperen met je eigen camper, caravan of tent of je slaapt thuis. Ontvangst is tussen 17:00 en 19:00 uur. Om 19:00 uur gaan we samen de vier vuurduveltjes aansteken met houten takjes. Iedereen heeft zijn eigen eten en drinken bij zich en bereid zijn eigen eten. Het samen koken, kletsen zorgt al voor enorm veel gezelligheid. Je kunt muziek maken, houten lepels snijden, wol spinnen. Het standaard menu is een visje bakken, pannekoeken, erwtenoep, water koken, chocomelk. Maar neem mee wat je wilt bereiden. Uiterlijk 02:00 uur is het bedtijd en kruipt iedereen in zijn eigen tent, caravan of camper.
De volgende dag is het gezamenlijk ontbijt tussen 9:00 en 11:00 uur en koken we nog een keer op de vuurduiveltjes het ontbijt ontbijt.
Rond 15:00 uur maken gaan we samen de late lunch voorbereiden. Heerlijke groente en deegballen gebakken met de vuurduiveltjes.
Om 17:00 uur gaat iedereen weer naar huis en hebben we een gezellig weekend gehad.
Extra info
- minimaal één keer per jaar organiseren we een vuurduveltjesnacht
- Kosten per persoon € 25,- vanaf 12 jaar en € 10,- van 4 tot 12 jaar
- Wij maken gebruik van een whats-app groep voor de deelnemers
Twee werelden – één Hongerwinter
Een alinea uit het Utrecht dagboek van vader en zoon 1944-1945
Voedseltekort
Het meest schrijnende was gedurende de laatste maande van de Bezetting de voedselsituatie. Dat is ook de kwestie waar de egodocumenten, die hier worden gepubliceerd, om draaien. Hoe komen we aan eten voor vandaag en morgen? Er was die winter wel voldoende voedsel, maar het ontbrak aan de onmisbare vervoersmiddelen. Relaties waren dus van essentieel belang en individuele initiatieven waren onontbeerlijk. Het dagboek en de brieven die volgen, spreken ook op dat punt voor zich. De gastoevoer in de stad werd al op 22 september gerantsoeneerd, in de loop van de weken daarop verder beperkt en op 24 oktober helemaal stopgezet: er waren geen kolen meer. Wie zelf niet over een voorraadje randstof beschikte – kolen of hout – kon niet meer stoken en koken. Het tijdperk van de fameuze noodkacheltjes brak aan, in Utrecht ook ‘vuurduveltjes’ genoemd: minikacheltjes die toen in de handel kwamen en bij Jaffa op de plaatwerkerij met succes werden nagebouwd.