Tales of the Masters gastspreker Kiki Strooker

Maandag 4 maart 2024 om 20:00 uur.
Aanmelden kan via de aanmeldtknop op deze pagina. 

Kiki Strooker is geboren in Rotterdam en opgegroeid in Capelle a/d Ijssel. Na de middelbare school behaalde ik mijn coupeuse diploma aan de Mathernesserlaan te Rotterdam. Al heel vroeg begon ik met breien. Mijn oma, moeder en vooral mijn zus breide veel. Mijn zus Kitty (helaas in 2016 overleden) ontwierp jaren lang voor de Neveda en later voor Rödel in Duitsland.

In 1989 kochten mijn toenmalige man en ik een boerenstulpje aan de Ridderweg in Serooskerke op Schouwen Duiveland. Dit was altijd al onze grote wens geweest. 8 jaar later konden we er een groot stuk landbouwgrond bij kopen, waar we een streekeigen boerenerf van maakten.

We schaften schapen aan. De eerste schapen waren Hampshire Downs (het logootje). Van lieverlee werden dat 11 verschillende Engelse rassen waarvan er nog altijd enkele op onder andere de homepage staan. Met die wol moest uiteraard iets worden gedaan. Ik leerde mijzelf spinnen, verfde de wol, breide truien en verkocht deze.

Mijn 1e Louët spinnenwiel.

Er was nog geen internet, dus aan een 2e hands spinnenwiel komen was niet makkelijk. Graag wilde ik een Louët, maar nieuw waren die nogal prijzig en aangezien ik niet van te voren wist of ik het wel zou kunnen of leuk zou vinden, (het werd dus een verslaving) wilde ik liever eerst een 2e hands.

We verkochten toen zelf gemaakte jammetjes van fruit van eigen erf. Deze stonden langs de weg met een spaarpotje erbij. Ook had ik er op een vrijdag wat schapenvachten bij gezet. Er kwam een vrouw de tuin inlopen met de (ongeveer) letterlijke mededeling: Ik heb een rare vraag, mijn man schaamt zich zo, dat die niet mee de tuin ingaat. Maar ik zie uw vachten staan en dacht, misschien wil die mevrouw (ik dus) het Louët spinnenwiel van mijn moeder wel overnemen. Mijn moeder heeft nl. een herseninfarct gehad, is in de 90 en moet nu naar een verzorgingstehuis. Alles moet opgeruimd worden. Ik heb haar man gelijk de tuin ingeleid en een afspraak gemaakt voor de volgende dag, waarop ik het spinnenwiel uit Kapelle-Biezelinge heb opgehaald.

Ik ben deze mevrouw nog altijd zeer dankbaar. Als dat toch geen toeval is……..

Op 31 mei 2011 heb ik mij in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel en was The Dutch Cottage (zoals we ons gele huisje aan de Ridderweg noemde) officieel als bedrijf gestart.

In 2019 verhuisde ik naar een prachtige boerderij, 2 percelen naast mijn oude spulletje, aan de Oude Zandweg en hertrouwde in 2020 met de buurman waar ik 28 jaar lang naast had gewoond. Ook daar lopen schapen, al zijn het nu gewone “huistuinenkeuken” schapen en is er o.a. een verftuin aangelegd. In april 2021 is er een nieuw atelier gebouwd op de plek van het oude wagenhuis.

Gastspreker Kiki Strooker Wol verven

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Tales of the Masters door Iris Laven

Webinars over ambachten

Zoek je een leuke bezigheid voor de avonden? Wil je meer weten over ambachten die je zelf kunt leren? De gratis webinars van Tales of the Masters zijn webinars met sprekers over diverse ambachten.

De Masters presenteren online ambachten, geeft eventueel een demonstatie, vertelt zijn/haar verhaal en beantwoorden vragen.

Er doen houtbewerkers, mandenvlechters en wolbewerkers mee, maar er zijn nog veel meer ambachten en personen met boeiend verhaal.

Sinds 2019 gaat Iris Laven online of op bezoek bij de masters. In het begin waren het vooral houtdraaiers via Radius houtdraaivereniging maar sinds 2023 is het ook openbaar en is het pallet ambachten uitgebreid.

Deelnemen is gratis, donaties mag. Aanmelden kan die de mail of nieuwsbrief, je ontvangt de inlogcode voor Zoom om online deel te nemen.

Ga naar de inhoud